Fogászati implantátum
Fogászati implantátum

Fogászati implantátum

A fogászati implantátum fémből készült csavar, melyet az állcsontba ültetnek (csavarnak) be sebészi úton, és a csontosodás után pótolni tudja az eredeti fogakat. A leggyakrabban alkalmazott implantátum két részből áll: a gyökér rész, mely a legtöbbször csavar formájú és a csontba kerül, és az implantátum fej, melyre később helyezik el a koronát vagy hidat. Napjainkban a fogászati implantátumok túlnyomó többsége színtiszta, ötvözetlen titánból készül, hidegmegmunkálással. A bioanyagokat – így a titánt is – teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet. A felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak. A használatban levő implantációs rendszerek rendelkeznek a nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is. Az implantátumok a gyártást követően különféle „kezeléseken” esnek még át (felületkezelés, passziválás, plazmafújás, sterilizálás), majd steril csomagolásban kerülnek az orvoshoz. Az implantátumok behelyezése sebészi módszerrel történik az állcsontba. A műtét a fogorvosi rendelőben történik, helyi érzéstelenítés mellett. Az implantációval foglalkozó szakirodalom adatai azt mutatják, hogy az implantátumok sikeressége 90% feletti lett az elmúlt húsz évben. Azok a betegek akik jó szájhigiénével rendelkeznek, vigyáznak az új fogpótlásukra és rendszeresen járnak fogorvosi ellenőrzésre, akár egy életen keresztül örülhetnek a sikeres fogászati implantátumaiknak!

Mindenkinél lehetséges a fogászati implantátum beültetése?

Nem! Vannak olyan betegségek, egészségi állapotok, amikor időlegesen vagy véglegesen le kell mondjunk az implantátum lehetőségéről (pl: cukorbetegség).

Milyen vizsgálatok előzik meg az implantálást?

Ahhoz, hogy kiderítsük, alkalmas-e valaki a fogászati implantátum beültetésére, szükség van a száj alapos vizsgálatára, modellanalízisre, röntgenvizsgálatokra és a páciens kórelőzményeire. Manapság már az ilyen vizsgálatokat 3 dimenziós CT technikával végzik, melynek segítségével milliméter pontossággal felmérhető a páciens anatómiája.

Mikor van szükség csontpótlásra?

Ha a fogpótlás igényeinek nem megfelelő a csontszövet, akkor különböző eljárásokkal tudjuk megnövelni a csontmennyiséget. A csontot pótolhatjuk szintetikus anyagokkal vagy saját csonttal, amit a páciens egy másik részéről veszünk (szájból,csipőcsontból,sipcsontból stb.). Az implantációs beavatkozások kb 30%-nál szükség van csontpótlásra.

Kapcsolódó témák:
Modern Technikák a fogászatban / Kinek ajánlott az implantátum? / Implantátum jelentése

    Kérdése van vagy szeretne időpontot kérni?
    Szeretné, ha visszahívnánk Önt?

    Azonnali válaszért munkaidőben (Hétfő-Péntek 9.00-19.00) hívja a 06 (27) 643 632–es vagy 06 (30) 792 4946-os telefonszámot, vagy töltse ki űrlapunkat, és kollégáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Önnel!